Månskensvargen - Elvira Birgitta Holm

publicerat i Allmänt, Historiskt;
 
Handling: Månskensvargen handlar om femtonåriga Ylva som bor på en gård i Värmland i 1300 - talets Sverige. En dag när Ylva kommer hem efter en sommar vid fäboden så finns ingen kvar - alla är döda och gården står i lågor. Det är pesten som kommit till landet. Vart ska hon ta vägen? Vart är hon trygg? Chockad flyr Ylva ut i skogen där hon möter en främmande ung man, som verkar lika uppriven som hon. Han kan inte tala och Ylva vet inte vart han kommer ifrån. De söker sig till varandra och ensamma försöker de överleva i vildmarken ..
 
Kommentar: Månskensvargen är en intressant bok. Dels är tidig svensk medeltid en ganska blygsam genre inom de historiska romanerna. Dels har jag aldrig läst om när pesten kom till Sverige - man förstår hur fruktansvärt den måste ha tett sig för människorna som drabbades av pesten, som ett himmelskt straff från en rasande gud.
 
Månskensvargen har också ett stråk av överlevnadsroman a la Flugornas herre över sig (minus den obehagliga gruppdynamiken) där brutalitet och naivitet går hand i hand. Förutom det är det också en roman om kärlek, hat och hämnd.
 
Språket är också mer poetiskt än man kan tro och särskiljer den från andra dussinböcker om ung kärlek i historisk miljö därute i bokhyllorna. Allt som allt så kommer jag läsa uppföljaren - om inte annat för att få en avslut på den stora cliffhangern på sista raden i Månskensvargen!
 
 

Kommentera inlägget här :