Den första hustrun - Philippa Gregory

publicerat i Allmänt, Historiskt;
 
Titel: Den första hustrun
Originaltitel: The Constant Princess
Författare: Philippa Gregory
Utgivningsår: 2008
 
Handling: Katarina av Aragonien, Englands drottning och Henrik VIII:s första fru, möter vi ofta som en åldrande kvinna som ersätts av den mycket yngre Anne Boleyn. Men i Den första hustrun får vi se en helt annan sida av Katarina; vi får följa den unga flickan som växer upp i det luxuösa palatset Alhambra, en spansk prinsessa vars framtid och öde är att bli Englands drottning. Som sextonåring gifter hon sig med Englands tronföljare, Arthur, och tillsammans planerar de hur de ska styra sitt land. Men ingenting går som Katarina har väntat sig, för att bli drottning tvingas hon svika mannen hon älskar och bygga resten av sitt liv på en lögn.
 
Kommentar: Vad man än läser av Philippa Gregory så vet man att man har en trevlig stund framför sig. För oss som gillar historia är hennes välresearchade, välskrivna böcker - med kvinnorna i fokus - alltid en källa till läsglädje. Den första hustrun är ingen undantag.
 
Katarina av Aragonien spelar ju vanligtvis en undanskymd roll i historieböckerna men den här gången är allt strålkastarljus på henne. Det är väldigt intressant att möta henne som en ung, vacker och stark krigarprinsessa som framför allt annat drivs av övertygelsen att det är Guds vilja att hon ska sitta på den engelska tronen. När man betänker vad som händer henne senare i livet, ratad och fråntagen drottningtiteln, förstår man hur omvälvande det måste varit för henne som person. Hela hennes identitet låg i att vara drottning.
 
Jag blev också väldigt rörd av Katarinas och Arthurs kärlek som levde vidare även efter döden.
 
Med Den första hustrun har jag nu täckt hela Gregorys register om Tudortiden. Dessutom har jag läst hela Rosornas krig-serien där man får följa de kungar och drottningar som föregick Tudordynastin (även om jag har hört att det kommer fler delar i just den serien) (vill man läsa en recension av en annan av Gregorys böcker så kan man hitta den här). Jag börjar känna mig ganska mätt på den epoken just nu även om det har varit väldigt trevligt att fördjupa sig i historien, särskilt när den är så kvalitativ som i Gregorys böcker. Men en paus ska bli skönt. Men visst, om någon nångång ställer upp i Vem vill bli miljonär och får en fråga om engelsk kunglig medeltidshistoria och behöver ringa en vän så ställer jag såklart upp!

Kommentera inlägget här :