Beautiful creatures - Kami Garcia och Margareth Stohl

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 

Titel: Beautiful creatures
Författare: Kami Garcia och Margareth Stohl
Utgivningsår: 2009
 
Handling: Beautiful creatures handlar om sextonåriga Ethan som bor i en liten småstad - Gatlin -  i South Carolina. I Gatlin händer aldrig något nytt - tills den dag Lena Duchannes flyttar till staden. Ethan har länge drömt en och samma dröm om en flicka han aldrig sett ansiktet på  - men så fort han möter Lena så förstår han att hon är flickan i hans drömmar.
 
Men Lena är inte som andra. Hon tillhör en familj av Casters, människor med magiska krafter. Just Lenas familj lever med en förbannelse - på varje barns sextonårsdag kommer barnet krävas antingen till mörkret eller ljuset och krafterna användas till antingen gott eller ont. Lenas födelsedag närmar sig hastig och frågan är - är Lenas och Ethans kärlek stark nog att överleva oavsett vilken sida Lena kommer krävas till?
 
Kommentar: Beautiful creatures är den senaste buzzen som fantasyvärlden pratar om. Den håller just nu på att spelas in till en film (vars trailer jag sett och som såg riktigt snygg ut) och frågan är om det här kan vara den nya Twilight?
 
Alltså - handlingen är inte särskilt originell. Puppylove som slåss mot ondskan, ja det har man ju sett förut. Exempelvis med Bella och Edward. Dessutom finns det en annan kärlekshistoria i boken som sker hundra år tidigare mellan Ethan och Lenas förfäder som inte heller är ensam i sitt slag. Men ändå. Den är bra spännande ändå, det kommer man inte undan. Det är vodoo, gamla plantager, magiska kaméer och förbannelser. Det är liksom uppbyggt för att man ska fortsätta vända blad, för att man ska vilja veta vad som händer Ethan och Lena. Jag kommer alltså fortsätta läsa i Beautiful - serien!
 

Madame Bovary - Gustave Flaubert

publicerat i Allmänt, Klassiker;
 

Titel: Madame Bovary

Originaltitel: Madame Bovary

Författare: Gustave Flaubert

Utgivningsår:1856

Handling: Madame Bovary kallas för den första moderna romanen och var länge en riktig skandalbok. Den handlar om läkarhustrun Bovary som rumlar runt med älskare och lyxkonsumerar till  familjen står på ruinens brant. Till slut tar madame Bovary sitt eget liv. Boken ansågs så omoralisk att Flaubert ställdes inför rätta (även om han friades mycket tack vare sin skicklige försvare) och framhölls som ett exempel på vad som händer med kvinnofolk som läser för mycket – de får tokiga idéer och hänger sig åt skandalöst beteende.

Kommentar:  Det brukar sägas att Madame Bovary är en bok som handlar om ingenting. På ett sätt stämmer det. Tempot är makligt och det är trots sitt skandalrykte ingen dramatisk bok. Samtidigt finns där hela tiden en stämning av undergång

Jag tycker att det är en väldigt intressant bok ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Anledningen till att boken ansågs så skandallös från mitten av 1800 – talet och lång tid framöver var egenltigen inte madame Bovarys promiskuitet och slösaktighet – det var att hon inte hade vett att skämmas över det. Att hon inte hade någon skam i kroppen. Den synen finns förstås kvar även i vår samtid. En kvinna kanske kan vara sexuellt frigjord – men inte hur frigjord som helst. Hon får inte hänge sig åt sina laster till vilken utsträckning som helst – då är hon fördärvad. 

Själv kan jag inte tycka illa om madame Bovary, jag tycker mest synd om henne. Hon är inte ondsint men hon är uttråkad, understimulerad, fången av konvenansen. Man kan dra paralleller till många kvinnoöden genom seklerna – från Marie Antoinette till dagens bloggerskor. Man stänger in dessa kvinnor i en bur av normer och förfäras sedan när de försöker bryta sig ut.

Flaubert var en stilistisk perfektionist och satte stor ära i att rent språkligt skriva en fullkomlig bok. Och språket är faktiskt fläckfritt. För min del gör det inget större intryck även om jag uppskattar flytet i orden

Visa mig dina böcker och jag ska säga dig vem du är

publicerat i Allmänt, Litterärt;
 
Bokhögen som ligger på nattduksbordet nu känns verkligen representativ för mitt hem.Dels Bruce - biografin då som jag nämnde tidigare. Bruccan spelas flitigt! Och så har vi Madame Bovary, skriven i mitten av 1800 - talet och kallad den första moderna romanen. Den får representera mitt historiska intresse. Seven years with Banksy är inte min bok utan J's och står för street art som är ett samtalsämne som ofta avhandlas här. Och så en annan julklapp, En blomma av blod, som handlar om det nigerianska inbördeskriget. Är man en masterstudent i Freds - och konflikt så ska det väl synas! Sist men inte minst, Underbara utflykter kring Uppsala. Eftersom jag är en utflyktsälskande lokalpatriot som tummat ordentligt på den här lilla pärlan så måste den också få vara med!
 
 

Tea for one

publicerat i Allmänt, Litterärt;
 
Två julklappar som blivit till ett stort nöje! Dels biografin om min husgud Bruce Springsteen och sen en liten teaforone - tekanna på det. Perfekt för mig som tycker att allt blir bättre i en kanna!

Månskensvargen - Elvira Birgitta Holm

publicerat i Allmänt, Historiskt;
 
Handling: Månskensvargen handlar om femtonåriga Ylva som bor på en gård i Värmland i 1300 - talets Sverige. En dag när Ylva kommer hem efter en sommar vid fäboden så finns ingen kvar - alla är döda och gården står i lågor. Det är pesten som kommit till landet. Vart ska hon ta vägen? Vart är hon trygg? Chockad flyr Ylva ut i skogen där hon möter en främmande ung man, som verkar lika uppriven som hon. Han kan inte tala och Ylva vet inte vart han kommer ifrån. De söker sig till varandra och ensamma försöker de överleva i vildmarken ..
 
Kommentar: Månskensvargen är en intressant bok. Dels är tidig svensk medeltid en ganska blygsam genre inom de historiska romanerna. Dels har jag aldrig läst om när pesten kom till Sverige - man förstår hur fruktansvärt den måste ha tett sig för människorna som drabbades av pesten, som ett himmelskt straff från en rasande gud.
 
Månskensvargen har också ett stråk av överlevnadsroman a la Flugornas herre över sig (minus den obehagliga gruppdynamiken) där brutalitet och naivitet går hand i hand. Förutom det är det också en roman om kärlek, hat och hämnd.
 
Språket är också mer poetiskt än man kan tro och särskiljer den från andra dussinböcker om ung kärlek i historisk miljö därute i bokhyllorna. Allt som allt så kommer jag läsa uppföljaren - om inte annat för att få en avslut på den stora cliffhangern på sista raden i Månskensvargen!
 
 

De utvalda: Monstrets dotter - Kristin Cashore

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 
Handling: Sjuttonåriga Flamma är ett monster, det sista levande exemplaret i kungariket Dells. Att hon är ett monster betyder att hon är oemotståndligt vacker - både människor och djur blir som galna vid åsynen av henne vilket inte är så kul som man kan tro. Dessutom kan Flamma styra människor med tankekraft, precis som hennes pappa, den kungliga rådgivaren kunde. Men till skillnad från sin far som var ond och grym vill Flamma göra gott med sin kraft. När Dells hotas av inbördeskrig får Flamma en chans att bevisa att hon vill väl. Men kommer människorna runtomkring henne någonsin se henne och inte hennes pappa i henne?
 
Kommentar: Efter Tankeläsaren kastade jag mig på den andra boken som är en fristående uppföljare. Den utspelar sig i ett land bortom de sju kungadömena och istället för särlingar befolkas landet av monster som även dom har speciella gåvor. Den enda länken till den förra boken är att vi får träffa Leck, den onda kungen av Monsea, som pojke och följa hans uppväxt. Med andra ord så utspelar sig Monstrets dotter före Tankeläsaren. Och ja, Leck är precis lika obehaglig då som nu.
 
Uppföljaren är en bra bok och emellanåt riktigt spännande. Men den är inte lika stark som första boken och inte heller lika orginell eller med lika intressanta karaktärer. Flamma är sympatisk men påminner om de kvinnliga karaktärerna jag läst i andra fantasyromaner. Med det sagt så ser jag riktigt mycket fram emot i vår när den tredje och sista boken ges ut - tydligen ska den knyta ihop hela serien. Spännande!
 
 

Fjolårets femma

publicerat i Allmänt;
Nu när 2012 ligger bakom oss så tänkte jag lista några av de bästa läsupplevelserna som jag haft under året. Självklart fanns det fler men dessa fem var de som jag kom på - och jag kan tycka lite att de böckerna som gjort intryck på en är dom som man kommer ihåg

1. Sagan om Ringen av JR Tolkien har jag länge velat läsa och nu gjorde jag det. Glad att jag gjorde det!

2. Morgon i Jenin av Susan Abdulwara är en sån där bok som jag rekommenderar till alla jag möter. Har inte träffat någon som ogillat Morgon i Jenin

3. Rubinröd av Kerstin Gier var en härlig, spännande ungdomsfantasy som var både trovärdig och magisk

4. Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón var en efterlängtad uppföljare som levde upp till förväntningarna

5. De utvalda: Tankeläsaren av Kristin Cashore var också riktigt bra. Så fort jag läst sista sidan så kollade jag upp var jag kunde få tag i del två!
 

De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 
Titel: De utvalda: Tankeläsaren
Originaltitel: Graceling
Författare: Kristin Cashore
Utgivningsår: 2008
 
Handling: Den artonåriga Katsa har olikfärgade ögon, tecknet på att hon är en särling. Det betyder att hon föddes med en övermänsklig gåva - i hennes fall, att döda. Alla särlingar tillhör kungen och på grund av sin gåva har Katsa sedan barnsben varit torped åt sin farbror, en av de sju kungadömens furstar. En dag träffar Katsa prins Po. Han är också en särling och Katsa och Po dras omedelbart till varandra. Men det är något Po inte berättar om sin gåva, något avgörande för deras fortsatta äventyr tillsammans ..
 
Kommentar: Tankeläsaren är den bok jag valt till vår bokcirkel, den första delen i en fantasytriologi kallad De utvalda. Ett ganska otippat bokval (nåja, inte för mig eftersom jag älskar fantasy) för dom som inte är så vana vid den här genren men hittills verkar det ha blivit något av en succé. Förståeligt, Tankeläsaren spås nämligen bli den nästa Hungerspelen
 
Det är så fantastiskt att hitta en härlig, spännande, nervkittlande bok. De sista hundrafemtio sidorna läste jag frenetiskt! Mycket av behållningen är karaktärerna. Katsa är tuff, hård, annorlunda men ändå mjuk (utan att vara vän) och jag tycker att karaktärerna utveckas under tidens gång. Och på tal om karaktärer - ondingen (för självklart finns det en sådan) är så obehagligt ond att jag drömde en mardröm om hen. Det säger en hel del!
 
Handlingen är också mycket bra - ingenting är som man tror och det finns många vindlingar och vändningar. Den enda kritiken är att de första åttio sidorna är lite svårgreppbara. Det tog mig ett tag att komma in i handlingen och förstå vart Tankeläsaren var på väg. Men som sagt, detta vägs upp av att ett maniskt nattläsande!
 

Vasadöttrarna - Karin Tegenborg Falkdalen

publicerat i Allmänt, Biografier, Historiskt;
 
Titel: Vasadöttrarna
Författare: Karin Tegenborg Falkdalen
Utgivningsår: 2010
 
Handling: Vasadöttrarna är egentligen mer av en historiebok än en skönlitterär skapelse. Det handlar om Gustav Vasas fem döttrar, Anna, Cecilia, Elisabeth, Sofia och Katarina. Genom att följa deras öden så får man lära sig om vad det innebar att vara en protestantisk prinsessa i 1500 - talets Europa. Vilka möjligheter, begränsningar och chanser som fanns. Men också om vad som förväntades av kungliga döttrar, om hur de utnyttjades för att bygga upp kungariket Sveriges glans och ära och om den europeiska storpolitiken.
 
Kommentar: För den historieintresserade är Vasadöttrarna en riktig ögonöppnare - jag som anser mig ha bra koll på det svenska kungahusets historia hade noll koll på Vasas flickor. Det var väldigt allmänbildande att få veta mer om vårt lands roll under den här epoken men också intressant att få veta mer om människorna bakom de tunga titlarna. Inte bara döttrarna utan även Vasas söner och för den delen också Vasa själv är så mycket mer än vad vi tror. Nackdelen med boken är att den blir lite svårrodd ibland - det är otroligt många tyska småfurstar och hertigdömen och släktfejder att hålla reda. Jag måste erkänna att jag hoppade rätt mycket i slutet. Å andra sidan - jag känner mig numera lite bättre rustad för kommande TP - omgångar. Alltid något!

Sagan om ringen - JR Tolkien

publicerat i Allmänt, Fantasy, Klassiker;
 
Titel: Sagan om ringen
Originaltitel: The Lord of the Rings
Författare: JR Tolkien
Utgivningsår: 1954 - 55
 
Handling: Ja egentligen behöver väl inte en av världens mest kända romaner en närmare beskrivning. En liten sammanfattning kanske ändå är på sin plats. Hoben Frodo, kommer genom sin farbror, över en sällsam ring. Det är en ring så mäktig att den kan förslava alla världens folk. För att hindra att den onde Sauron kommer över ringen beslutas det att Frodo med ett sällskap av alver, människor, dvärgar och hober ska bege sig till ondskans epicentrum för att en gång för alla förstöra ringen.
 
Kommentar. Jag älskar filmerna om Sagan om Ringen och har länge tänkt att jag ska läsa böckerna - det känns som ett måste. Och precis som jag älskar filmerna så älskar jag numera den första boken (planerar att läsa dom andra också när tillfälle ges). Hade fått höra innan att den kunde vara lite trälig emellanåt och ja, ibland skumläste jag lite vid de mest långrandiga historiebeskrivningarna. Men ändå. Att en människa kunnat uppfinna den här världen men all dess komplexitet. Det är imponerande. Att läsa Tolkien är en unik läsupplevelse som man inte får vara med om särskilt ofta nuförtiden
 
Dessutom - den versionen jag läste ur min svärmors kollektion - var så otroligt vacker i sin enkelhet. En matt, duvblå framsida med Tolkiens signatur i guld. En fröjd för ögat helt enkelt