Skämmerskans dotter - Lene Kaaberol

publicerat i Allmänt, Fantasy, Historiskt, Ungdomsböcker;
 
 
Titel: Skämmerskans dotter
Orginaltitel: Skammerens datter
Författare: Lene Kaaberbol
Utgivningsår: 2002
 
Handling: Tioåriga Dina har ärvt sin mors gåva, precis som sin mor är hon en skämmerska. En skämmerska kan se en människa in i ögonen och se alla tankar och handlingar som den människan någonsin har skämts över. Även om Dinas mor säger att det är en gåva så tycker Dina att det mer liknar en förbannelse - vem vill vara vän med en skämmerska?
 
En dag kallas Dinas mor till Dunarkfästningen av fästningens härskare, Drakan. Där har ett fruktansvärt trippelmord begåtts och Dinas mamma ska förmå mördaren att erkänna morden. Men när hon hävdar att de den utpekade mördaren är oskyldig hamnar hon i istället i onåd hos Drakan. Dina kallas också till fästningen men inser fort att det är en fälla. Snart inser Dina att för att överleva måste hon och hennes mor fly ..
 
Kommentar: Skämmerskans dotter är den första av fyra böcker i en serier som heter Skämmerskans barn, en fantasyserie för ungdomar. Det är en tunn bok på knappt tvåhundra sidor, den är lättläst utan att nödvändigtvis vara bara för barn och unga, det är också en bok för vuxna. Överlag tycker jag att de bästa böckerna i fantasygenren hittas just på ungdomshyllan!
 
Språkmässigt har boken har ett enkelt språk som samtidigt känns moget och fritt från klyschor. Huvudkaraktären DIna är uppfriskande mänsklig och jag tycker särskilt om ett avsnitt där Dina kissar på sig av rädsla. Det känns logiskt, Dina är ju bara ett barn. Men hon är också modig och smart och jag gillar kombon mellan sårbarhet och tuffhet
 
Det är en spännande bok med häxor, drakar, onda härskare, svek, mod och oväntad vänskap. Alla nödvändiga fantasyegenskaper finns på plats och man dras direkt in i handlingen
 
Jag kommer absolut läsa de andra delarna i denna härliga fantasyserie!
 
 
 

Kommentera inlägget här :