De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 
Titel: De utvalda: Tankeläsaren
Originaltitel: Graceling
Författare: Kristin Cashore
Utgivningsår: 2008
 
Handling: Den artonåriga Katsa har olikfärgade ögon, tecknet på att hon är en särling. Det betyder att hon föddes med en övermänsklig gåva - i hennes fall, att döda. Alla särlingar tillhör kungen och på grund av sin gåva har Katsa sedan barnsben varit torped åt sin farbror, en av de sju kungadömens furstar. En dag träffar Katsa prins Po. Han är också en särling och Katsa och Po dras omedelbart till varandra. Men det är något Po inte berättar om sin gåva, något avgörande för deras fortsatta äventyr tillsammans ..
 
Kommentar: Tankeläsaren är den bok jag valt till vår bokcirkel, den första delen i en fantasytriologi kallad De utvalda. Ett ganska otippat bokval (nåja, inte för mig eftersom jag älskar fantasy) för dom som inte är så vana vid den här genren men hittills verkar det ha blivit något av en succé. Förståeligt, Tankeläsaren spås nämligen bli den nästa Hungerspelen
 
Det är så fantastiskt att hitta en härlig, spännande, nervkittlande bok. De sista hundrafemtio sidorna läste jag frenetiskt! Mycket av behållningen är karaktärerna. Katsa är tuff, hård, annorlunda men ändå mjuk (utan att vara vän) och jag tycker att karaktärerna utveckas under tidens gång. Och på tal om karaktärer - ondingen (för självklart finns det en sådan) är så obehagligt ond att jag drömde en mardröm om hen. Det säger en hel del!
 
Handlingen är också mycket bra - ingenting är som man tror och det finns många vindlingar och vändningar. Den enda kritiken är att de första åttio sidorna är lite svårgreppbara. Det tog mig ett tag att komma in i handlingen och förstå vart Tankeläsaren var på väg. Men som sagt, detta vägs upp av att ett maniskt nattläsande!
 

Kommentera inlägget här :