Den blå hertiginnan - Philippa Gregory

publicerat i Allmänt, Historiskt;
 
Titel: Den blå hertiginnan
Originaltitel: The lady of the river
Författare: Philippa Gregory
Utgivningsår: 2013

Handling: I inbördeskriget som kallas rosornas krig stred två släkter mot varandra.
I Den blå hertiginnan möter vi Jaquetta St Pol kvinnan som säkrade tronen för de vita rosorna av York. Legenden säger att Jaquetta St. Pol härstammar från flodgudinnan Melusina, och att det är därifrån hon har fått sin ovanliga gåva. Jaquetta är synsk, i en tid då en kvinna utan vidare kan bli fälld och bränd på bål för trolldom. När Jaquetta tvingas bevittna Jeanne dArcs gruvliga död på bålet inser hon till fullo vad som väntar den kvinna som inte är försiktig med sina förmågor. Men hennes gåva är också eftertraktad. Livet i det kungliga hovet är fullt av intriger och konspirationer, kan Jaquetta förutse hur det ska gå? Hon gifter sig rakt in i hovets innersta cirklar och blir efterhand drottningens förtrogna. Det ser ut som att Jaquetta till slut har hittat en trygg position för sig själv och sin familj. Eller?
 
Kommentar: Philippa Gregory är en av de allra främsta historiska författarna. Att skriva en historisk roman så att den blir livfull, spännande och trovärdig är en konst som Gregory behärskar till fullo. Jag håller fortfarande min första kontakt med Den andra systern Boleyn som en av mina allra största läsupplevelser.
 
Den blå hertiginnan är den tredje boken i serien Rosornas krig, ett trettio år långt inbördeskrig om den engelska tronen unden 1400-talet. Men egentligen utspelar sig boken före både den Den vita drottningen samt Den röda drottningen och fungerar som en introduktion till den här omtumlande tiden i brittisk historia.
 
Den blå hertiginnan håller hög klass men är inte riktigt lika skarp som Gregorys andra böcker. Det är framför allt det att huvudfiguren Jaquetta hamnar i bakgrunden av alla intriger och konflikter. Det jag uppskattar med Gregory är ju just det att man får ta del av karaktärernas känsloliv. Jaquetta blir istället en berättare och en skildrare av sin samtid. Inget fel med det men jag vet ju samtidigt att Gregory kan bättre än så.

Kommentera inlägget här :