Bitterblue - Kristin Cashore

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 
Titel: Bitterblue
Författare: Kristin Cashore
Utgivningsår: 2012
 
Handling: Det är åtta år efter att Katsa mördat den onda kung Leck och befriat kungadömet Monsea från hans sjuka styre. Lecks dotter Bitterblue har blivit drottning och försöker leda in sitt sargade, plågade rike på sanningens väg i hopp om att hela både sig själv och sitt folk. Men när hon försöker ta reda på  vad som egentligen hände under hennes fars tid så möts hon av tystnad av sina rådgivare. När hon smiter ut i staden och får vänner bland folket så upptäcker Bitterblue att det finns något värre än tystnad. Det visar sig att alla dom som försöker ta reda på sanningen försvinner en efter en och dyker upp igen döda .. Vad hände egentligen under Lecks terrorstyre? Vem är det som inte vill att sanningen ska uppdagas?
 
Kommentar: Ååh vad jag längtat efter att läsa den tredje delen i fantasyserien De Utvalda. Första boken Tankeläsaren var helt mindblowing, den andra boken Flamma var bra om än dock inte riktigt lika nyskapande. I den tredje boken så vävs handlingarna och karaktärerna från första och andra boken ihop och skapar en riktigt spännande, nervkittlande och engangerande uppföljare. Det är en bok med många lager och allt eftersom Bitterblue kommer närmare sanningen så skalas lagren av och man kommer närmare och närmare själva kärnan - Leck. Vem var han, vad gjorde han, varför gjorde han det? Om man i de två tidigare böckerna tyckte att han var en sjuk jäkel så blir det bara mer och mer obehagligt, oj oj oj
 
Katsa och Po finns också med i historien men det är Bitterblue som är huvudpersonen och hennes jakt på svar som står i centrum. Jag gillar verkligen Bitterblue. Hon tillåts vara svag samtidigt som hon försöker hitta sin roll. Jag tycker om karaktärerna överlag, de känns trovärdiga och sympatiska utan att vara förutsägbara. Tvärtom, många av karaktärerna är riktigt komplexa (och boken har även en stark hbtq - prägling vilket känns kul och fräscht). Handligen är som sagt riktigt spännande. Språket är även det bra och undviker de värsta klyschorna. Jag skulle dock kunna tänka mig läsa boken på svenska och inte på engelska som nu eftersom man riskerar missa nyanser i språket.
 
Dessutom måste jag tillägga att boken innehåller en hel del intressanta frågeställningar från ett omvärldspolitiskt perspektiv. Ja ni får ursäkta mig, som en student i Freds och konfliktkunskap kan jag bara inte låta bli. Det handlar bland annat om justice vs peace. I ett post - konflikt samhälle, vad är viktigast för att hela en trasig stat? Att sanningen kommer fram även om det river upp gamla sår? Eller fred, att glömma och gå vidare? Dessutom började jag fundera på interventioner där man störtar ledare. Vem bestämmer vilken ledare som är god eller inte? Hur kan man förvänta sig stöd från andra ledare när de fruktar att själva bli avsatta?

 
Sammanfattningsvis, Bitterblue är en fantastisk uppföljare i en fantastisk fantasyserie och Cashore har verkligen gjort ett gediget arbete. En glad dag för alla fans med andra ord!

Kommentera inlägget här :