De utvalda: Monstrets dotter - Kristin Cashore

publicerat i Allmänt, Fantasy, Ungdomsböcker;
 
Handling: Sjuttonåriga Flamma är ett monster, det sista levande exemplaret i kungariket Dells. Att hon är ett monster betyder att hon är oemotståndligt vacker - både människor och djur blir som galna vid åsynen av henne vilket inte är så kul som man kan tro. Dessutom kan Flamma styra människor med tankekraft, precis som hennes pappa, den kungliga rådgivaren kunde. Men till skillnad från sin far som var ond och grym vill Flamma göra gott med sin kraft. När Dells hotas av inbördeskrig får Flamma en chans att bevisa att hon vill väl. Men kommer människorna runtomkring henne någonsin se henne och inte hennes pappa i henne?
 
Kommentar: Efter Tankeläsaren kastade jag mig på den andra boken som är en fristående uppföljare. Den utspelar sig i ett land bortom de sju kungadömena och istället för särlingar befolkas landet av monster som även dom har speciella gåvor. Den enda länken till den förra boken är att vi får träffa Leck, den onda kungen av Monsea, som pojke och följa hans uppväxt. Med andra ord så utspelar sig Monstrets dotter före Tankeläsaren. Och ja, Leck är precis lika obehaglig då som nu.
 
Uppföljaren är en bra bok och emellanåt riktigt spännande. Men den är inte lika stark som första boken och inte heller lika orginell eller med lika intressanta karaktärer. Flamma är sympatisk men påminner om de kvinnliga karaktärerna jag läst i andra fantasyromaner. Med det sagt så ser jag riktigt mycket fram emot i vår när den tredje och sista boken ges ut - tydligen ska den knyta ihop hela serien. Spännande!
 
 

Kommentera inlägget här :