Madame Bovary - Gustave Flaubert

publicerat i Allmänt, Klassiker;
 

Titel: Madame Bovary

Originaltitel: Madame Bovary

Författare: Gustave Flaubert

Utgivningsår:1856

Handling: Madame Bovary kallas för den första moderna romanen och var länge en riktig skandalbok. Den handlar om läkarhustrun Bovary som rumlar runt med älskare och lyxkonsumerar till  familjen står på ruinens brant. Till slut tar madame Bovary sitt eget liv. Boken ansågs så omoralisk att Flaubert ställdes inför rätta (även om han friades mycket tack vare sin skicklige försvare) och framhölls som ett exempel på vad som händer med kvinnofolk som läser för mycket – de får tokiga idéer och hänger sig åt skandalöst beteende.

Kommentar:  Det brukar sägas att Madame Bovary är en bok som handlar om ingenting. På ett sätt stämmer det. Tempot är makligt och det är trots sitt skandalrykte ingen dramatisk bok. Samtidigt finns där hela tiden en stämning av undergång

Jag tycker att det är en väldigt intressant bok ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Anledningen till att boken ansågs så skandallös från mitten av 1800 – talet och lång tid framöver var egenltigen inte madame Bovarys promiskuitet och slösaktighet – det var att hon inte hade vett att skämmas över det. Att hon inte hade någon skam i kroppen. Den synen finns förstås kvar även i vår samtid. En kvinna kanske kan vara sexuellt frigjord – men inte hur frigjord som helst. Hon får inte hänge sig åt sina laster till vilken utsträckning som helst – då är hon fördärvad. 

Själv kan jag inte tycka illa om madame Bovary, jag tycker mest synd om henne. Hon är inte ondsint men hon är uttråkad, understimulerad, fången av konvenansen. Man kan dra paralleller till många kvinnoöden genom seklerna – från Marie Antoinette till dagens bloggerskor. Man stänger in dessa kvinnor i en bur av normer och förfäras sedan när de försöker bryta sig ut.

Flaubert var en stilistisk perfektionist och satte stor ära i att rent språkligt skriva en fullkomlig bok. Och språket är faktiskt fläckfritt. För min del gör det inget större intryck även om jag uppskattar flytet i orden

Kommentera inlägget här :