Margot - Bengt Ohlsson

publicerat i Allmänt, Biografier;
 
Titel: Margot
Författare: Bengt Ohlsson
Utgivningsår: 2012
 
Handling: Margot är titeln på biografin om Margot Wallström, det socialdemokratiska toppnamnet som gjort internationell karriär som FN:s speciella representant mot konfliktrelaterat sexuellt våld. Författaren och krönikören Bengt Ohlsson har följt Margot i hennes liv - från tuffa förhandlingar med världens ledare, eleganta middagar på Manhattan och familjeliv hemma i Sverige. Hur blev den västerbottniske kommunalpolitikern en politisk superstjärna?
 
Kommentar: Lika bra att säga det direkt, jag var kluven inför påbörjandet av att läsa Margot. Jag hyser en enorm beundran för Margot Wallström och hennes arbete för att uppmärksamma dom konflikter där våldtäkt används som ett vapen. Som Freds - och konfliktstudent är det kanske inte så konstigt att man respekterar i en engagerad, passionerad kvinna som har gjort så mycket betydelsefullt arbete. Jag hade faktiskt förmånen att träffa Margot en gång. Jag skakade hand med henne och vräkte ur mig lite kärleksbombning - svårt att låta bli när man stör öga mot öga med en sådan förebild
 
Å andra sidan. Biografier är inte min grej. Tycker ofta det är svårt att få till ett naturligt flöde, låter lätt krystat och kan bli lite långrandigt. Jag är ändå positivt överraskad över vad Bengt Ohlsson åstadkommit. Han vinner poäng på att inte skriva en sån tung bok utan att istället satsa på något lättläst och luftigt. Dessutom har han en annorlunda approach till biografiskrivandet där han, istället för att stapla upp tusen fakta, snarare kommer in som en betraktare, en åskådare in i Margots liv. Det blir väldigt personligt och jag överraskas hur intimt Margot berättar om sitt liv.
 
Jag stör mig kanske lite på att Bengt Ohlsson ska dra så många egna slutsatser från sitt betraktande. Kanske är det krönikören inom honom som försöker kämpa sig ut för ibland drunknar ett gott språk i ihärdiga försök att få till oneliners och snygga meningar. Det känns lite som en pinsam pappa som drar skämt stup i ett.
 
Trots det så är det en lättsam, varm och privat biografi om en av Sveriges mest inspirerande politiker och kvinna
 

Kommentera inlägget här :